Copyright © 2023. All Rights Reserved

Човек с идеи и готовност за действие ще се реализира навсякъде, дори ако му се налага да започва отново и отначало.

29 януари 2020
Човек с идеи и готовност за действие ще се реализира навсякъде, дори ако му се налага да започва отново и отначало.

Днес разговаряме със слънчевата и талантлива Нора Вакарелова от град Варна, която като жена предприемач развива успешно своя собствен моден бранд – Роклите на Нора. Ето и нейната история.


Разкажи ни за теб. С какво се занимаваш и от колко време?

Казвам се Нора Вакарелова , но много често хората разпознават не мен, а дрехите и стила, които създавам. Но това, което ме прави най-щастлива е, че много жени разпознават себе си в това, което им предлагам чрез името си.

През 2012 създадох свой бранд Intelligent clothing by Nora Vakarelova, придобил популярност като Роклите на Нора. Както подсказва и името, акцент в продуктите ми са роклите. Но основното, което се опитвам да създам, е цялостна визия и усещане за лайфстайл, които да са в синхрон с начина на живот на съвремената и динамична жена – тя трябва да е свободна, ярка и с подчертана индивидуалност. Затова и приоритет са ми свободните и лежерни линии на дрехите, както и задължителните естествени материали – лен, памук, вълна, коприна.

Всички колекции, които правя, са вдъхновени от различни теми в изобразителното изкуство, музиката, градското ежедневие, природата. Сред най-популярните рокли са тези вдъхновени от Ван Гог и Моне, както и последните зимни модели, в които представих вплетени мозайки от Европа. 

Изключително вдъхновение получавам от морето. Всъщност с него започва всичко – от сутрешния спорт по крайморската алея, през избора на лен като любима материя (за мен е символ на вятъра в корабните платна) и завършва с избора на свободните и фриволни линии, символ на свободата и безкрая на морския хоризонт.

Като естествено продължение на линията дрехи, които правя, се зароди идеята за домашен декор – разнообразни текстилни продукти за уюта и уникалността на нашия дом, защото точно там сме най-много себе си (Home Décor by I.Clothing  https://www.facebook.com/HomeDecorbyI.Clothing/). Тази идея се разработва основно от майка ми. Прави ме горда факта, че спомогнах за отключването на творческата й енергия, както й да има, също като мен, не просто работа, а творчески бизнес, носещ удоволствието от това, да споделяш светоусещането си с много хора по целия свят.

Не мога да кажа, че пътят от идеята до започването и реализацияте беше труден или дълго мислен. Дали е имало трудности – също не знам… ако е имало, не съм ги забелязала.

Накратко: завършила съм История във Велико Търново. Спецификата на хуманитарното образование предполага сфера на реализация в културни или образователни институции, които основно са под егидата на държавата. За съжаление обаче, живеем в държавата, чиято система е устроена така, че или да смачка или да изплюе хората с различен подход. За щастие попаднах във втората група. Така че, може да се каже, че съм от малцината, на които системата помогна като ги изплю, без да ги смачка.

Резулатът е женски семеен бизнес (наскоро включихме и сестра ми), носещ ни удовлетворение. И тук е мястото да подчертая и да благодаря на екипа зад нас – невероятни жени, специалисти в конструирането и изработването на дрехите, работещи много често под пара и на празници, но благодарение на които нашите идеи получават по-мащабна реализация и най-вече радост за клиентите. Към днешна дата плод на тази женска екипна енергия са три магазина с името Роклите на Нора във Варна, успешен онлайн магазин, страхотни партньори – магазини в страната, популярност в чужбина – Европа, а от скоро и САЩ.

Какво ти носи модата?

За това, което правя съм казвала и друг път, че не го определям като мода. По-скоро създавам авторски облекла, чрез които давам израз на собствени чувства и настроения, така както един художник създава картини. Радостта ми идва от това, че идеите ми се харесват, което означава, че съм ги заразила със собственото си светоусещане и съм го направила разбираемо за приятелите на марката ми.


Кои са твоите предизвикателства да развиваш бранда си в България?

Дали в България или на друго място в света, за човек обичащ предизвикателствата и готов да развива идеите си, няма пречки. Трудности винаги и навсякъде има, но те служат за преодоляване. Всяко преодоляване те води на следващо ниво. Трупането на опит е най-ценното нещо в развитието на един бизнес. А няма опит без действие… Всъщност човек с идеи и готовност за действие ще се реализира навсякъде, дори ако му се налага да започва отново и отначало.

Аз съм щастлива от това, че нещата ми се случват в България. Опитът ми е доказал, че българките са едни от най-големите ценители на шика и отделят специално внимание на визията си. Създала съм си ниша, която привлича все повече приятели.

Как преминава един твой обикновен ден?

Дните ми протичат много динамично и все повече не ми стига времето. Обичам на първо място сутрин силно кафе, докато го пия преглеждам новини и съставям списъка със задачите за деня – работа в ателието, работа в магазините, срещи с клиенти, доставки на платове, онлайн поръчки – оформяне и изпращане, снимки на нови продукти и работа по онлайн магазина и страниците във Фейсбук плюс неща, които възникват непредвидено и решавам в движение.

В тази програма отделям специално място за някои от хобитата си – сутрешен спорт (джогинг или колоездене) край морето, а вечер – срещи с приятели. Най-любимото ми хоби е четенето. Обичам сериозни документални или биографични книги и мечтая за дни, в които да мога да правя само това. Едно от нещата, които ми липсват е безкрайно и спокойно време за четене.

Как те зарежда морето?

За почивката – морето е фаворит. Щастлива съм, че е с мен всеки ден – носи ми специално вдъхновение и релакс. Чувството да виждаш безкрайния морски хоризонт е несравнимо. И въпреки това, където и да избера почивка или екскурзия, винаги включвам морето.

Моята страст е … философията. За мен е съвкупност от съзерцание и емоции както от мен към околния свят, така и в обратна посока – импулсите, които отправя света към всеки от нас… да ги долавям за себе си е уникално

Намирам вдъхновение в …свободата и пътешествията. Тогава въображението ми работи на пълни обороти

Денят ми започва с… кафе и списък от задачи

Обичам работата си, защото… изразява самата мен – открито и свободно

Социалните медии за мен са… вид партньори – благодарение на тях много хора ме намират и са най-лесния начин за реклама и контакт с клиенти.

 


Във Варна, между Дона Карън и Ван Гог - сряда 05 ноември, 2014
Във Варна, между Дона Карън и Ван Гог
текст и снимки Веселина Василева

Нора Вакарелова е от онези хора, които излъчват заразителен оптимизъм. Тя е създател на Intelligent clothing – марка дамски дрехи, която според думите й е вдъхновена от свободата, женствеността, удобството и... Ван Гог.

Срещаме се в BohoChic House - арт място в самото сърце на Варна, където човек може да прекара цяла вечност, докато избира подарък. Колекцията от нестандартни аксесоари на български автори, изложени за продажба тук, прави средата приятно необичайна, и затова Бохо е и неформална арт среда за срещи и обмяна на идеи. Тук често се организират творчески работилници, дегустации на вина, авторски представяния, изложби и продажби на ръчно изработени вещи – създателите са възприели мисията да популяризират свободното и независимо творчество.

Нора е сред любимите дизайнери на BohoChic House и на постоянните посетители. Цветовете на облеклата й са сред най-ярките акценти, подгряват интериора. Тя работи с естествени материи като лен, памук, коприна и дантела, които от една страна предразполагат към спокойствие, но тя не ги оставя на течението и прибавя ярки детайли.

Черпи вдъхновение и идеи от течението на импресионистите – Сезан, Моне, и от постимпресионизма на Ван Гог. „Обожавам колорита и наситеността на емоциите в картините им, живота им, бохемствата, приятелствата, успехите и драмите, които се отразяват в стила им. Погледът им над света е все още толкова наивен. Разочарованието от войните и кризите не се е отпечатало върху романтичното им и немеркантилно възприемане на живота”

И докато френските естетика и дух от началото на миналия век са по-абстрактното вдъхновение, конкретно в модата най-голямо влияние й оказва американката Дона Карън, създател на DKNY. „Последните й колекции са в харесвания и предпочитан от мен Bohemian style, където се залага на свободни, широки, фриволни дрехи с хипи елементи, изработени от натурални материи”.

Основателката на Intelligent clothing не се определя като човек, който се занимава с мода. „Това, което правя, са по-скоро авторски облекла, чрез които давам израз на собствени чувства и настроения, така както един художник създава картини. Щастлива съм, че моделите ми се харесват. Това за мен означава, че съм успяла да ги заредя със собственото си светоусещане и да го предам на приятелите на марката ми.”

Нора е завършила история във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и миналото също се оглежда в моделите й отчетливо, всъщност направо професионално: . „Историята е необятна наука, която борави и с метода фантазия. Не мога да не мисля за елинския свят, без да си представям белите туники на гъркините и златните им накити, отразяващи слънцето. Лазура на Средиземноморието в римската цивилизация, пищността на цветовете във венецианските облекла, дантелата във викторианските рокли, ниските талии от 20-те години и времето на Сухия режим, късите пилотски якета на британските авиатори от Втората световна война, моряшките райета от 50-те, разкроените панталони на хипитата, протестиращи срещу войната във Виетнам - всичко това присъства в мислите ми, когато създавам моделите си.”

Освен във времето, Нора се увлича и по пътешествия в пространството – това са моментите, в които, както самата тя казва, въображенитето й „функционира на пълни обороти”.

В момента Нора Вакарелова тества космополитността на идеите си. През май тази година тя представи моделите си на изложение в Лисабон. „Зад граница се пробива ТРУДНО. Основният проблем, с който се сблъскахме и определено не очаквахме, беше националната затвореност. България е слабо позната на чужденците. Освен това за местните португалски производители е икономически недопустимо да се явиш и да заемеш пазарната им ниша. И са прави! Ние оставаме като че ли единствената европейска държава, която не само, че не стимулира родното производство във всичките му аспекти, но сякаш все по-широко отваряме врати за чужди стоки, понякога и със съмнителна стойност.”

Но сегашната реалност е само отклонение, нещата сигурно трябва да си дойдат по местата, защото ако има нещо, в което Нора Вакарелова е затвърдила вярата си с духовните и физическите си пътувания, това е жизнеността, устойчивостта на красотата у българската жена. „Българките действително са едни от най-красивите жени и до ден днешен запазват желанието си да са „най-гиздави”. Според нея все повече от тях се изразяват чрез облекло, избират различни от конфекцията дрехи, и се открояват със стил. Според нея българките са “едни от най-големите ценители на шика и нестандартното.”

Тя слага точка на интервюто с една своя любима мисъл на Кари Брадшоу - „Любовта е единствената марка, която не излиза от мода. С нея мога да се облека от глава до пети.”

 


Приказки от гардероба с Нора Вакарелова - понеделник 10 февруари, 2014
Зорница Кънчева

http://www.formalno.com/no53/лица/приказки-от-гардероба-с-нора-вакарелова.html?page=1


Всичко тръгна от един бял ленен анорак с принтирани статии от арт вестници и картини на Пикасо и Дали. Съвсем случайно го видях на витрината на един магазин докато се разхождах и нямаше как да подмина без да го пробвам. Оказа се, че дрехата е част от модната линия на Нора Вакарелова - Intelligent Clothing.

Самата Нора не се определя като дизайнер и категорично твърди, че не се занимава с мода в класическия смисъл. За нея дрехите, които създава са начин да сподели себе си и да изрази емоциите, които я вълнуват. Изработени са изключително от естествени материи, а любимата й цветова комбинация е синьо и жълто като в картините на Ван Гог. При нея често нещата се случват без да мечтае за тях. Но въпреки сбъднатите желания, тя твърдо вярва, че за да се осъществят мечтите е нужна дисциплина, с помощта на която да работиш върху идеите си.


- Как решихте да се занимавате с мода? Откъде дойде идеята за Intelligent clothing?

- Не бих казала, че се занимавам точно с мода. Гледам на дрехите си като на импресия на чувствата и настроенията си. Радвам се, че се харесват. Стремежът ми е по-скоро към „импресионизъм в обличането” – т.е. обличай се и изглеждай така, както се чувстваш, както възприемаш света и както искаш светът да възприема теб, подчертавай индивидуализма си и го прави интелигентно, без да натрапваш стила си и собствения си Аз – оттук и Intelligent Clothing (съпругът ми е автор на името на линията дрехи, които правя). И аз още не знам коя съм– надявам се, че все още се „създавам”. В крайна сметка човек се развива и преоткрива през целия си живот. Не се ограничавам и не се отказвам или страхувам от промени. Както обичам да казвам – промяната е приоритет на интелигентния човек. В този смисъл не бих могла да се опиша или определя по някакъв конкретен начин, а хората нека ме възприемат така, както сами решат – радвам се дори и само да ме забележат.


- За кого са предназначени дрехите Ви?

- Блиц отговор – за всички, които ги харесват.


- Опишете стила си с няколко думи...

- Дрехите ми са създадени с вдъхновение и за вдъхновение, с усещане за свобода, женственост и комфорт. Използвам изключително естествени материи и не се ограничавам в цветовите решения. Аз самата първа тествам дрехите си и съм основното им рекламно лице.


- Какво е модата за Вас?

- Както подчертах, не смятам, че правя мода, по-скоро споделям себе си чрез дрехите и се радвам, че много жени, не само в България, споделят същите емоции, носейки и купувайки моделите ми. Не случайно, когато имам нови предложения за дамите, не наричам моделите за сезона „колекция”- винаги представям нещата си с израза „новите идеи на Intelligent clothing”. Но най-важното за мен е да следвам изключително семпла, изчистена и удобна линия, която да е в синхрон с динамиката на съвременната жена.

Ако трябва по-мащабно да кажа какво за мен е „мода” или „модерно”, то това е всяка линия, детайл или излъчване, които винаги ще привличат вниманието и винаги ще са актуални.


- Коя е перфектната цветова комбинация?

- Веднага бих казала синьо и жълто в нюансите, които Ван Гог използва за небе и житни поля (дали е перфектна комбинация не знам, като се има предвид, че той не е продал нито една картина приживе, но ми е любима, със сигурност). Обичам съчетанието на розово с друго розово и бяло, петролно зелено и кралско лилаво, синьо във всичките му вариации и изобщо всичко, което е ярко и привличащо.


- Без какво не излизате от вкъщи?

- Винаги излизам с усмивка – най-чаровният аксесоар. С нея посрещам всяко нещо, което ми се случва. Тя е сила – може както да подкрепи и насърчи, така и да обезоръжи. Човек, който е винаги усмихнат не може да е песимист. За мен няма празна чаша – има чаши, готови да бъдат напълнени.


- Кои са трите неща, които една жена трябва да има в гардероба си?

- Най-важното нещо за щастливата жена не стои в гардероба, а до нея– ако до жената има спътник, приятел и безрезервно обичащ и подкрепящ я човек, то тя има всичко. Извън това – нужен и е чадър, на който да разчита не само, когато вали, но да се подпира лекичко и ако се наложи да ползва при самозащита. Шапките също са важен завършващ и допълващ детайл, на който изключително държа. И най-вече всякакви рокли – дори такива, които купуваш само защото са впечатлителни. Имам богата колекция от най-причудливи и фрапантни модели, на които много се радвам в гардероба си.


- В последните години се наблюдава завръщане към роклята...

- Крайно време беше жените да осъзнаят, че са единствените създания на планетата, които изглеждат добре в рокли и да се възползват от този си приоритет...


- Има ли световни дизайнери, от които се учите?

- Добре е човек да се учи и то постоянно. Уважавам всяко творчество. Няма човек, сътворил каквото и да е изкуство, наука, откритие, който да не заслужава уважение, а всички ние трябва да се учим от такива личности.


- Как минава един Ваш ден?

- Всеки ден, независимо какво ми носи, за мен е радост, че ми е подарен от Господ. Най-сигурното нещо, което ми се случва, е сутрешното кафе – първото е силно и събуждащо, второто е с мляко – за вдъхновение. Нямам точна ежедневна програма след това, но със сигурност имам дълъг списък от задачи за деня, които изпълнявам стриктно.

Малкият голям бизнес: Нора от "Роклите на Нора"

Бях решена и мотивирана, че това е времето, в което Роклите на Нора имат уникален шанс да докажат, че осемгодишното изграждане на име, марка, стил не са пропиляно време, а напротив – време за изграждане на капитал, най-мощния капитал, а именно - моите КЛИЕНТИ.

прочети още