Copyright © 2023. All Rights Reserved

Малкият голям бизнес: Нора от "Роклите на Нора"

15 май 2020
Малкият голям бизнес: Нора от "Роклите на Нора"

Извънредното положение вече се отразява пагубно върху малкия и средния бизнес. В рубриката ни „Малкият голям бизнес“ ви срещаме именно с хората, които са най-засегнати, за да ни споделят от първо лице как оцеляват в периода на карантина и как им се отразява той. Днес ви представяме Нора от Роклите на Нора. 


С удоволствие прегръщам и се включвам в инициативата на „Момичетата от града“, разказваща за „малкия“ , но всъщност ГОЛЯМ бизнес в условията на извънредно положение (за мен е „малък, но голям“, защото помага на много семейства чрез самоинициатива и собствен подход да живеят достойно и да са икономически свободни , без да „обременяват“ държавата финансово и именно това „малко“ бизнес общество в развитите държави всъщност е ядрото на икономиката.

Няма как да разкажа за „бизнес“ поведението си през изминалите досега два месеца на стагнация, без да включа в този разказ и личното си поведение и емоции не само по отношение на работата през този период… Във връзка с това няколко думи за мен извън бизнеса (все пак клиентите ми познават марката на дрехите чрез името ми). В ежедневието си съм дисциплиниран човек – освен изпълнение максимално на работните задачи, всеки ден спортувам. Това от своя страна ми е развило естествен подход към здравето и успеха – за мен те са съвкупност от воля, здрава психика и физика, които дават по-устремен и донякъде състезателен поглед към живота.
Тази самодисциплина ми помогна изключително много да съставя своята позиция към Covid-19 и почти веднага в деня на обявяване на извънредното положение имах план за действията си – моите и на екипа зад мен. Бях решена и мотивирана, че това е времето, в което „Роклите на Нора“ имат уникален шанс да докажат, че осемгодишното изграждане на име, марка, стил не са пропиляно време, а напротив – време за изграждане на капитал, най-мощния капитал, а именно - моите КЛИЕНТИ.
И точно този капитал запали в мен увереността, че много скоро ще дойде отново времето, в което аз ще трябва да потвърдя доверието на потребителите. А какво очакват те от мен – разбира се, висококачествени уникални и комфортни дрехи, чрез които заявяват своята индивидуалност. Затова избрах един нетипичен за нетипична ситуация подход – ще произвеждам максимално и ще сме готови за след това. Защото съм уверена в успешното за човечеството „след това“.
Разбира се, имаше известно забавяне в първите две седмици, за да се пренастроят нещата, да съумея да мотивирам екипа си (което е едно от най-трудните изпитания – хората са различни, не мога да очаквам еднакво възприемане на ситуацията). Но възстановихме и позитивните нагласи и творческо-работния процес, машините се завъртяха, идеите започнаха да се реализират, натрупвах и натрупвам изненади за моите клиенти…

И така – имах план за действие, който започна да се развива и съм доволна дори и само от този първоначален нов старт.


Дори на този етап не си помислих, че някой ми дължи помощ.

Бизнесът е мой, аз го започнах без някой да ме кара насила, успехите и неуспехите трябва и искам да са си мои, моя задача и цел е да докажа пред себе си, екипа си и клиентите си дали съм добър лидер, подписал продукта с името си. Идеята за помощ от държавата си остава чужда за мен (още повече като прочетох, че ще се реализира спрямо входящ номер на документите, след съответния подбор за изпълнение на условията… т.е. без критичен поглед относно дейността).
… Изминаха първите три седмици на карантината, които публично се усещаха като изпълнени със страх и паника. Но животът продължаваше и постепенно наближиха Цветница и Великден – празници, изпълващи света с вяра в светлото, в чудесата, в бъдещето… И аз реших, че това е идеалното пропукване на страха, импровизирах фотосесия с всички нови предложения, промотирах ги на създадените си през годините онлайн платформи – страници във Фейсбук, онлайн магазин. Постепенно колелото се завъртя. Моите клиенти бяха готови, както и аз за тях. След повече от едномесечен търговски застой успях да реализирам отново продажби, които ми помогнаха да покрия разходи за наеми, заплати, малко нови платове… Все още не мога да говоря за парични печалби, но съм сигурна, че е въпрос на време нещата да потръгнат и по-динамично.
Благодаря от сърце на моите клиенти, които аз наричам „приятели на марката ми“ (с много от тях постигам личен контакт и разбиране, без да сме се виждали). Благодаря на екипа си, че преодоляха паниката и влязоха за пореден път в моите нестандартни подходи. Благодаря на майка ми, която държи здраво производството в направлението Home Décor. Благодаря на близките и семейството ми, че се подкрепяме взаимно, такива, каквито сме.
Човечеството ще излезе от извънредната ситуация, но от нас зависи да не я превръщаме в икономическа криза – трябва да работим усилено и качествено. Време е да изплуват най-добрите, които са и психически устойчиви. Затова и по време на карантината използвах мощния Фейсбук за постове с хаштаг #здравДухВздравоТяло – двете са в симбиоза. Имах време да визуализирам себе си, а защо не и нов бизнес проект.

 

https://momichetata.com/mish-mash-fest/malkiyat-golyam-biznes-nora-ot-roklite-na-nora?fbclid=IwAR0Wo9oMfgpm0j0bN5uFvXHHz7Ljp_mGpOKJ2vD0_0C-FNgpQpp36DXuSMo

Човек с идеи и готовност за действие ще се реализира навсякъде, дори ако му се налага да започва отново и отначало.

През 2012 създадох свой бранд Intelligent clothing by Nora Vakarelova, придобил популярност като Роклите на Нора. Както подсказва и името, акцент в продуктите ми са роклите. Но основното, което се опитвам да създам, е цялостна визия и усещане за лайфстайл, които да са в синхрон с начина на живот на съвремената и динамична жена – тя трябва да е свободна, ярка и с подчертана индивидуалност. Затова и приоритет са ми свободните и лежерни линии на дрехите, както и задължителните естествени материали – лен, памук, вълна, коприна.

прочети още